top of page
EWN logo transparant.png
zoogdierlogotransparant.png

EGELDAG 2019

16 NOVEMBER 2019

WAGENINGEN

MEER INFORMATIE >

2019 WAS HET JAAR VAN DE EGEL!


In 2019 werd de egel extra in de schijnwerpers gezet tijdens het Jaar van de Egel. En met groot succes! Klik hier voor een terugblik.

Het Jaar van de Egel 2019 werd georganiseerd door Egelwerkgroep Nederland en

De Zoogdiervereniging.

Jaar van de Egel 2019 logo

Het BuitenGewone Egelhuisje!

De herfst is weer van start: de nachten worden langer en buiten wordt het kouder. Het najaar is dé tijd voor egels om een veilig en warm plekje te zoeken om de winter door te brengen. Daarom hebben we samen met BuitenGewoon (Omroep Gelderland) het BuitenGewone egelhuisje in het leven geroepen!

Nieuws

Voor al het nieuws rondom het jaar van de egel....

Volg ons op social media!

  • Facebook
  • Twitter
Meld je aan voor onze egelnieuwsbrief!

Bedankt voor het aanmelden!

Over het jaar

Over het Jaar van de Egel 2019

2019 is het Jaar van de Egel! Tijdens het ‘Jaar van…’ van De Zoogdiervereniging staat een diersoort centraal dat om verschillende redenen meer aandacht nodig heeft. Dit jaar staat in het teken van de egel, een bekende verschijning in voor- en achtertuin. Het lijkt echter niet goed te gaan met de egel in Nederland, al weten we nog niet goed waarom. Een goede reden om de soort dit jaar in het zonnetje te zetten.
 

Dit is niet de eerste keer dat een jaar in het teken van de egel staat. In 2009 werd het Jaar van de Egel al eens eerder gehouden, wat een schat aan informatie opleverde. Zo kon met ruim twintigduizend egelwaarnemingen een gedetailleerd beeld van de verspreiding van de egel verkregen worden. Ook werden er bijzondere patronen gevonden in relatie tot de verspreiding van de das. Lees hier meer over het Jaar van de Egel 2009.

 

Nu, tien jaar later, is het door een samenloop van gebeurtenissen weer een uitgelezen moment om het Jaar van de Egel te organiseren. Het ontstaan van onze Egelwerkgroep, de nog altijd redelijk onderbelichte status van de egel en het initiatief in combinatie met creatieve ideeën vanuit de werkgroep zijn een belangrijke motivatie geweest.
 

Wat gaan we in 2019 voor de egel doen?
In 2019 starten wij verschillende projecten om de egel in de schijnwerpers te zetten. Zo willen wij meer inzicht krijgen in de huidige status en verspreiding van de egel door massaal egelwaarnemingen te verzamelen. Ook willen wij zorgen dat tuinen weer opengesteld worden voor egels, zodat zij dit kunnen blijven gebruiken als leefgebied. Tevens komen de Nederlandse egelopvangcentra aan bod dit jaar. Houd daarom onze website en social media goed in de gaten voor alle updates rondom het Jaar van de Egel 2019!

Projecten

Projecten

01

hedgehog-627618_1920.jpg

Egelweekend: 14&15 september 2019

Afgelopen weekend vond de tiende editie van het Egelweekend plaats tijdens het Jaar van de Egel 2019. Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep Nederland iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland. In totaal werden er 2088 egels geteld. Een nieuw record voor het Egelweekend!

01

hedgehog-1644129_1920.jpg

Meld een egel!

Dat het na tien jaar weer het Jaar van de Egel is betekent dat we nu ook weer extra informatie kunnen verzamelen over hoe het met dit stekelige zoogdiertje gaat. Het verzamelen van egelwaarnemingen is daar een heel goede methode voor. Tijdens het Jaar van de Egel 2009 werden hier al veel successen mee behaald. Het Jaar van de Egel 2019 is dan ook een uitgelezen kans om dit project nog eens fijntjes over te doen.  Heb jij een egel gezien? Levend of dood? Meld deze dan!

01

animal-1083855_1920.jpg

E-teams

Een platgereden egel langs de weg: een triest gezicht, maar zeer waardevol voor egelonderzoek. Onderzoek naar verkeersslachtoffers werd al eens eerder uitgevoerd in de jaren negentig (Huijser & Bergers). In 2009, tijdens het vorige Jaar van de Egel, werd dit onderzoek herhaald. De zogenaamde E(gel)-teams werden toen opgericht: forenzen die dode egels tellen. Tijdens het Jaar van de Egel 2019 gaan we opnieuw aan de slag met deze E-teams. En jij kunt meedoen! Rij jij regelmatig eenzelfde route, in de auto of op de fiets? Meld je dan aan voor de E-teams!

01

8bef15f9b257824d87fc9b6a6e5a3add.jpg

De Egelsnelweg

Een platgereden egel langs de weg: een triest gezicht, maar zeer waardevol voor egelondee habitat van de egel verdwijnt. Onze huizen, maar ook onze tuinen nemen steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van de egel over. In tegenstelling tot wat veel mensen denken leggen egels heel wat kilometers per nacht af. Egels blijven vrijwel nooit op een plek en delen bovendien hun territorium met soortgenoten. Een schutting of een hek is een ondoordringbare barrière voor de egel. Een ‘egelsnelweg’ is dan ook geen overbodige luxe.  

01

animal-3019136_1920.jpg

DWHC Speerpuntdier 2019

Naast dat de Zoogdiervereniging 2019 als Jaar van de Egel heeft uitgeroepen, is de egel, samen met de eekhoorn, het speerpuntdier 2019 van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Het DWHC roept daarom iedereen op om dode egels (die niet langer dan 24 uur dood zijn én niet langs of op een weg liggen) te melden zodat deze eventueel kunnen worden opgehaald voor onderzoek.

    © Jacksons Fencing

Contact
Neem contact met ons op!
  • Facebook
  • Twitter

Bedankt voor de inzending!

facebook.com/egelwerkgroepnederland
facebook.com/zoogdiervereniging
@egelwerkgroep
@zoogdierverenig
logo-jaar-vd-egel.png
bottom of page