top of page

De E-teams gaan weer van start!

Bijgewerkt op: 10 mei 2020

Een platgereden egel langs de weg: een triest gezicht, maar zeer waardevol voor egelonderzoek. Welke wegen tellen de meeste egelslachtoffers? Hebben omgevingsfactoren hier invloed op? En kunnen we maatregelen treffen om het aantal verkeersslachtoffers te verkleinen? Om deze vragen te beantwoorden start Egelwerkgroep Nederland dit jaar weer met de zogenaamde E-teams!

 

Onderzoek naar verkeersslachtoffers werd al eens eerder uitgevoerd in de jaren negentig (Huijser & Bergers, 2000: The effect of roads and traffic on hedgehog (Erinaceus europaeus) populations). Er werden toen zo’n 100 egelslachtoffers per 100 kilometer gevonden. In 2009, in het kader van het Jaar van de Egel, werden de E-teams opgericht. Deze teams bestaan uit forenzen regelmatig hetzelfde traject afleggen en hierbij de doodgereden egels langs de wegen in kaart brengen. Uiteindelijk telden de 67 E-teams zo’n 48 dode egels per 100 kilometer. Hoewel verkeer in de tussentijd is toegenomen is het aantal verkeersslachtoffers afgenomen. Mogelijk is dit een aanwijzing dat de egelpopulatie tussen eind jaren negentig en 2009 is gedaald.


Door dezelfde wegen uit eerder onderzoek nog eens te monitoren ontstaat een goed beeld van het aantal verkeersslachtoffers in 2019 en of dit gestegen of gedaald is ten opzichte van eerdere jaren. Door de aantallen ook te spiegelen aan de faunavoorzieningen (maatregelen, voornamelijk langs infrastructuur, ten behoeve van fauna) kunnen we zien of deze maatregelen succesvol zijn geweest voor egels, of dat de egelpopulatie desondanks aan het afnemen is.


Meedoen? We zoeken personen die in de periode 1 mei 2019 t/m 1 mei 2020 regelmatig dezelfde route rijden en op deze route de dode egels aan ons willen doorgeven. Dit mag zowel in de auto als op de fiets (uiteraard met verkeersveiligheid voorop). Graag horen we voor 1 mei 2019 of je mee wilt doen en welke route je wilt rijden (een ‘oude’ route of een geheel nieuwe). Wij sturen je vervolgens per e-mail een handleiding en telformulier toe.

Aanmelden kan hier of via egelwerkgroep@zoogdiervereniging. Neem ook voor vragen contact met ons op via egelwerkgroep@zoogdiervereniging.nl.


Comments


hedgehog-child-1759006_1920.jpg
bottom of page