top of page
egelsnelweg-header.png
egelsnelweg-header.png
egelsnelweg-header.png
egelsnelweg-header.png

    © Jacksons Fencing

hedgehog-1581807_1920.jpg

Egels bijvoeren

    © Claire Gamble

Egels ondervinden steeds meer problemen met het vinden van het voedsel. Insecten verdwijnen en aanhoudende droogtes komen steeds vaker voor. Je kunt egels helpen door bij te voeren. Simpelweg kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water volstaat. Geef nooit melk! Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen. Wees ook voorzichtig met kattenmelk, pindakaas, pinda’s en rozijnen. Om te voorkomen dat andere dieren (katten, vogels e.d.) het voer opeten kun je een speciaal egelvoerhuis maken. Koop een transparante opslagbox, maak een ingang (13x13 cm, eventueel met een tunnel), zet het op zijn kop en leg er een baksteen op. Zo kun je zien of egels er gebruik van maken en voorkom je dat de meeste andere dieren bij het voer kunnen. 

Wie het helemaal goed wil doen zorgt voor een echte insectentuin: een waar voedselparadijs voor egels en andere dieren. Gebruik hiervoor veel inheemse bloemen en planten. Laat de natuur zijn gang gaan en gebruik geen insecticiden of slakkenkorrels. Egels zullen de slakkenpopulatie ten slotte zelf onder de duim houden.
 

Let op: neem altijd hygiënemaatregelen in acht als het om wilde dieren (en dus ook egels) gaat. Houd voerbakjes en schoonmaakspullen gescheiden en buiten de keuken. Gebruik heet water bij het schoonmaken, gebruik handschoenen en was je handen altijd goed. Zie ook https://www.rivm.nl/voedselinfecties/maatregelen-om-voedselinfecties-te-voorkomen

egelsnelweg-header.png
egelsnelweg-header.png
egelsnelweg-header.png
egelsnelweg-header.png
footer.png
bottom of page