top of page

    © Jacksons Fencing

Nest- en schuilplaatsen zijn zeer belangrijk voor egels. Zij gebruiken deze plekken om in te slapen, te overwinteren en soms zelfs om jongen in te werpen. Je kunt natuurlijke nestplaatsen creëren, maar je kunt ook een egelhuisje bouwen of kopen.

LET OP! Als egels geen toegang hebben tot je tuin zullen ze ook geen gebruik maken van jouw egelhuisje. Leg daarom een egelsnelweg aan!

Alles over egelhuisjes

    © Claire Gamble

98AB28D4-0806-432D-9BD0-B4A3BBE752BE-e15
leaves-62818_1920.jpg

Natuurlijke schuilplaatsen

Houd je je tuin liever au naturel? Je kunt egels heel goed helpen door een natuurlijke schuilplaats aan te leggen. Egels verschuilen zich graag tussen en onder struiken. Een rustig hoekje met veel begroeiing en planten is daarom ideaal voor egels. Ook hopen bladeren, gestapelde boomstammen, takken en composthopen bieden een nestplaats voor egels. Composthopen bieden daarnaast nog iets extra's: allerlei kleine beestjes voor het diner. 

Takken, bladeren en composthopen dienen als ideale natuurlijke schuilplaatsen voor egels

Bouwinstructies egelhuisje

Download de instructies voor het bouwen van jouw egelhuisje!

Een egelhuisje bouwen

Wil je zelf een egelhuisje bouwen? Gebruik hier dan onbehandeld hout voor, zodat het huisje geen gifstoffen bevat. Zorg ook voor een tunneltje voor de ingang (ca 13x13 cm). Zo voorkom je dat predatoren of nieuwsgierige huisdieren het huisje binnendringen of leegroven. Hiernaast kun je de instructies downloaden voor het bouwen van jouw eigen egelhuisje!

Een egelhuisje kopen

Wil je liever een egelhuisje kopen of laten maken? Veel winkels hebben kant en klare huisjes te koop. Je kunt ook contact opnemen met een lokale egelopvang. Zij hebben vaak goede adresjes waar zij huisjes laten maken.

Het plaatsen van een egelhuisje

Plaats het huisje op een rustig plekje in je tuin, (zoveel mogelijk) buiten het bereik van huisdieren en spelende kinderen. Katten vormen vaak geen bedreiging voor egels, zij zijn hooguit 

nieuwsgierig. Het kan verleidelijk zijn om de ingang zo te plaatsen dat je egel ziet komen en gaan, maar er bestaat een kans dat je huisje dan onbewoond blijft. Plaats de ingang het liefst in de buurt van de schutting en/of begrenzing van je tuin en verstop het door middel van takken of bladeren. Je kunt het huisje op een kleine verhoging zetten zodat vocht niet via de bodem in het huisje trekt.

Er zijn verschillende materialen waarmee je je egelhuisje kunt vullen, waaronder droge bladeren en krantensnippers. Zorg er in ieder geval voor dat het nestmateriaal droog is. Zo voorkom je schimmel. Egels gaan ook vaak zelf op zoek naar nestmateriaal.

hedgehog-1630030_1920.jpg

Egels gaan vaak zelf ook druk op zoek naar nestmateriaal

    © Claire Gamble

Natuurlijk schuilplaatsen
Egelhuisje bouwen
Egelhuisje kopen
4F390F44-CD89-41C4-9A3C-AD8E7ED4F1B0.jpe

Laat je egelhuisje zo veel mogelijk met rust om bewoners niet te verstoren

    © David Shipston

Is er iemand thuis?

Het kan heel verleidelijk zijn om af en toe te gluren of er een bewoner is die jouw egelhuisje gevonden heeft. Dit moet je echter absoluut niet doen! Egels raken snel verstoort. Een egel die tijdens zijn winterslaap gestoord wordt kan verhongeren en een verstoord nest met jonge egels kan verlaten worden. Wil je toch weten of er iemand thuis is? Je kunt letten op uitwerpselen of pootafdrukken, of plaats dan een wildcamera. Je kunt ook een takje voor de ingang leggen. Is deze verplaatst? Dan weet je dat er activiteit is. 

Moet ik mijn egelhuisje schoonmaken?

Wanneer egels uit winterslaap komen gaan zij op zoek naar eten. Dit is het meest ideale moment om het huisje schoon te maken. Het einde van de winterslaap is afhankelijk van de temperaturen. Meestal is dit rond maart/april. Deze maanden kunnen onvoorspelbaar zijn, het kan plots weer erg koud worden. Maak je huisje daarom niet schoon als het erg koud is buiten. Bij een koud voorjaar kun je het best wachten tot na ijsheiligen. Let op! Wacht ook niet te lang met het schoonmaken van het egelhuisje. Rond mei begint het paarseizoen en egels maken graag gebruik van egelhuisjes om jongen in te werpen. Til niet zomaar het dak van het huisje op. Je loopt dan namelijk het risico dat je de egel stoort en wegjaagt. Maak het egelhuisje bij voorkeur ’s avonds schoon, als

egelhuis.jpg

eventuele bewoners de hort op zijn. Om zeker te weten dat niemand thuis is kun je eerst voorzichtig voelen. Toch een bewoner? Laat het huisje dan met rust. Haal tijdens de schoonmaakbeurt het ergste vuil uit het huisje en vervang het oude nestmateriaal. Je kunt het huisje ook schoonmaken met kokend water. Ga liever niet aan de slag met schoonmaakmiddelen. Deze kunnen egels afschrikken of kunnen zelfs schadelijk zijn. 

Schoonmaken van het huisje kan na de winterslaap, maar voor het paarseizoen

Egelhuisje schoonmaken
egelsnelweg-header.png
egelsnelweg-header.png
egelsnelweg-header.png
egelsnelweg-header.png
footer.png
bottom of page