top of page
hedgehog-627618_1920.jpg

Egelsporen herkennen

Egels zijn nachtdieren. Hierdoor zijn ze soms moeilijk te spotten en kun je je afvragen of er wel eens een egel bij jou in de tuin op bezoek komt. Een goede manier om te achterhalen of jij zo´n tuinbewoner hebt rondscharrelen is om op zoek te gaan naar egelsporen. Egels laten verschillende sporen achter:

Voetsporen en prenten

Egels zijn, net als mensen, zoolgangers. Dat betekend dat zij hun hele zool op de grond zetten. Ook hebben egels bijna geen haar onder de voeten. Daardoor laten ze vaak mooie, duidelijke voetsporen achter!
De voorvoeten zijn breder en korter dan de achterpoten, die smal en lang zijn. Aan iedere voet heeft de egel 5 tenen. Ook zijn hun lange, scherpe nagels vaak goed te zien op een voetafdruk. Egels zetten hun achterpoten vaak in de afdruk van de voorpoten. Daardoor kunnen ze dubbele prenten achterlaten. Ook maken ze vaak korte pasjes. 
Denk je een voetspoor van een egel te hebben gevonden? Vergelijk deze dan ook eens met de voetsporen van een rat, hermelijn of eekhoorn. Daar kun je egelsporen nog wel eens mee verwarren! 

Voetsporen en prenten
Egel 7.jpg

Uitwerpselen

Egels zijn insectivoren. Insecten zijn dan ook een belangrijk onderdeel van hun dieet. Uitwerpselen van egels zijn goed te herkennen aan de onverteerbare restjes van insecten. De keutels zijn vaak niet erg groot, van enkele centimeters tot zo´n 5 centimeter lang. Ze zijn cilindervormig en vaak donker van kleur. Egels hebben geen vaste plek waar ze hun behoefte doen. Egelkeutels kunnen dus door de hele tuin liggen. Heb je dergelijke keutels naast je egelhuisje gevonden? Dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je huisje wordt bezocht.

    © Carlo Wijnen

Egeluitwerpselen zijn goed te herkennen aan de onverteerbare insectenrestjes

Uitwerpselen

Vraatsporen

Egels zijn dus dol op insecten. Maar daar houdt het menu niet op. Ze zijn ook dol op slakken, met name huisjesslakken. Opengebroken, lege slakkenhuisjes kunnen dus wijzen op de aanwezigheid van een egel.
Ook zijn egels niet vies van een stukje fruit. Aangevreten appels of peren kunnen wel eens de daad van een egel zijn. Wil je je fruit beschermen tegen egels? Gebruik dan geen netten. Hier kunnen egels dodelijk verstrikt in raken. Laaghangend fruit kun je beschermen met een klein muurtje. Egels kunnen namelijk niet goed klimmen.

hedeghog_feeding_on_apple.jpg

Behalve insecten en slakken zijn egels ook dol op een stukje fruit

    © Nanny Bean

Vraatsporen
Website voetsporen.png

Achtervoet RA © Het Prentenboek
Meer leren over diersporen? Kijk op www.hetprentenboek.eu

Website voetsporen.png

Voorvoet RV © Het Prentenboek
Meer leren over diersporen? Kijk op www.hetprentenboek.eu

spines.JPG

Stekelsporen

De kans is klein dat je er een vind, wat egelstekels zijn erg klein. Slechts 2-3 cm lang. Toch een stekel gevonden? Dan is het vrijwel 100% zeker dat hier een egel heeft rondgelopen. Egels verharen op dezelfde manier als mensen dat doen. Iedere stekel heeft zijn eigen cyclus. Een stekel gaat ongeveer 1 tot 2 jaar mee, waarna deze uitvalt. Bij gezonde egels komt hier snel weer een nieuwe stekel voor terug. 

Egelstekels zijn erg klein, slechts 2-3 cm lang, en zijn daardoor moeilijk vindbaar.

Stekelsporen

Egelsporen gevonden?

Gefeliciteerd! Egelsporen tellen ook mee als een egelwaarneming. En die zijn weer heel belangrijk voor egelonderzoek! Egelsporen gevonden? Maak er een foto van en upload deze hier!

bottom of page