top of page

Resultaten van een onderzoek naar egelhuisjes: 'Hedgehog housing census'

Door Hedgehog Street & University of Reading De resultaten van de 'Hedgehog housing census' - een onderzoek naar het gebruik van egelhuisjes door egels - zijn binnen. Het team van de University of Reading heeft meer dan 5000 enquêteresultaten geanalyseerd. Daarmee worden de geheimen voor het creëren van het perfecte egelhuis onthuld.

 

Uit het enquêteonderzoek bleek het volgende: 81% van de respondenten* gaf aan dat egels het egelhuis gebruikten om te rusten, 59% voor de winterslaap en 28% als kraamkamer met jongen Egels lijken voorkeur te hebben voor zelfgemaakte egelhuizen, maar kunstmatige huizen zijn nog steeds een goed alternatief Egels hebben tijd nodig om aan een nieuw egelhuis te wennen voordat ze het gebruiken Het voeren van egels in de tuin en het aanbieden van nestmateriaal verhoogt de kans dat een bezoekende egel intrekt

Egels geven de voorkeur aan egelhuizen in achtertuinen, op beschutte plekken

Huisdieren of dassen lijken een egel niet tegen te houden om in te trekken in een egelhuis

*Sommige deelnemers hebben deze vraag in de enquête overgeslagen. De percentages zijn gebaseerd op de respondenten die deze vraag wel beantwoord hadden.

Hedgehog Housing Census, een onderzoek naar het gebruik van egelhuisjes door egels - Credits: Hedgehog Street

In het wild maken egels in de winter nesten om in te overwinteren, ‘hibernacula’ genoemd. Deze kunnen onder heggen, omgevallen boomstammen of in struikgewas zoals braamstruiken zijn. Deze winternesten zijn duurzaam en geïsoleerd. Egels zullen ook eenvoudiger dagnesten maken om in te rusten, slapen, voortplanten en zelfs om jongen in groot te brengen in de zomer.


Een tuin kan veel nestplekken bieden voor egels - onder uw schuur, in composthopen, struiken, onder bladstapels of onder boomstammen of bouwmaterialen. Maar soms hebben egels een helpende hand nodig. Je kunt reeds gebouwde egelhuizen kopen in een (web)winkel , of populairder bij onze stekelige bezoekers: zelf een egelhuis maken. Alles over egelhuisjes en hoe je er zelf één kunt maken kun je vinden via https://www.egelwerkgroep.com/egelhuisjes

Comments


hedgehog-child-1759006_1920.jpg
bottom of page