top of page
image00003.jpeg

Wat spookt de stadse egel allemaal uit?

Het egel zenderproject:

In Steenwijk en Zoetermeer lopen egels rond met een zender op de rug. Hier volgen Egelwerkgroep Nederland en Silvavir ecologisch advies namelijk een aantal egels in hun dagelijkse doen en laten. Er is weinig bekend over hoe egels zich redden in steden en hoe wij daar een steentje aan kunnen bijdragen. Het is voor het eerst dat egels in Nederland op deze manier worden onderzocht. En dat is niet voor niets, want het is slecht gesteld met de egel.

In het buitenland is er op deze manier veel nuttige informatie over de egels verkregen. In Nederland is dit echter nooit eerder uitgevoerd, dit is dus een primeur!

 

Door middel van dit onderzoek hopen we meer te weten te komen over de egel in Nederland. Welke routes en afstanden leggen egels af? Wat is hun habitatvoorkeur? Hebben ze vaste plekken en hoe zien de nesten eruit? Met dit onderzoek hopen we antwoord te kunnen geven op al deze vragen, om vervolgens nog beter een steentje bij te dragen aan de bescherming van de egel in ons land.

​

zoogdierlogo-new_transparant (1).png
Logo_Groen_Landscape.png
Logo gemeente Zoetermeer color klein for
logo egelopvang Zoetermeer.png
EWN logo transparant.png

Gezenderde egels in het Engelse Brighton (credit: Jessica Schaus, Nottingham Trent University)

  • Waarom zie ik hier geen egels?
    Tuinen: Om egels in je tuin te ontvangen moeten egels natuurlijk wel toegang hebben tot de tuin. Dit kan door middel van een gat van 13x13 cm in hek of schutting. Of nog beter: gebruik een heg als afrastering van de tuin. Daarnaast moet de tuin wel egelvriendelijk zijn. Egels zullen niet veel tijd spenderen in een tegeltuin. Bouw je tuin daarom om naar een egeltuin! Mocht je ondanks dat geen egels in je tuin zien dan rest er geen andere optie dan geduld hebben. Het blijft natuur. En spoor vooral buren aan om ook een egelvriendelijke tuin te maken. Des te groter de kans dat egels een kijkje zullen gaan nemen. (Natuur)gebieden: In principe komen egels in alle landschappen voor, maar houden niet erg van natte voeten. Hele waterrijke gebieden of moerassen zullen egels minder prettig vinden. Ook liggen predatoren in veel natuurgebieden op de loer. Dassen, vossen en oehoes zijn belangrijke predatoren. In dit onderzoek is daar meer over te lezen (het effect van de aanwezigheid van dassen op de aanwezigheid van egels): http://www.resecol.wur.nl/publ/2015_Poel,Dekker,Langevelde_DutchHedgehogsAreNowadaysMainlyFoundInUrbanAreasPossiblyDueToTheNegativeEffectsOfBadgers.pdf Soorten als de das, de vos en de oehoe zijn echter prachtige dieren die gekoesterd moeten worden. Op geen enkele manier sporen wij het weren of afschot van deze soorten aan, wij juichen het bestaan van deze dieren juist toe.
  • Ik heb een egel gezien! Wat nu?
    Levende of dode egels kunnen doorgegeven worden via bit.do/meldeenegel. Deze link verwijst door naar waarneming.nl. Egels kunnen ook gemeld worden via het eigen account van waarneming.nl, telmee.nl of NDFF. Nóg mooier is om egels in de tuin (en andere dieren in de tuin) bij te houden via tuintelling.nl.
  • Vangen jullie ook egels op?
    Nee, wij zijn geen opvangcentrum. Wél slaan wij een brug tussen opvangcentra, onderzoek en een breed publiek. Voor (vragen over) egels in nood moet je dan ook contact opnemen met een egelopvang: https://www.egelbescherming.nl/dier-in-nood/adreslijst-egelopvangcentra/
  • Is deze egel ziek?
    Heb je een egel in nood gevonden, neem dan geen contact met ons op maar bel direct één van de dichtstbijzijnde egelopvangcentra of dierenambulance: https://www.egelbescherming.nl/dier-in-nood/adreslijst-egelopvangcentra/ Zij kunnen beoordelen of deze egel hulp nodig heeft.
  • Wat kan ik in mijn tuin voor de egel doen?
    Lees hier onze tuintips!
  • Wanneer is de winterslaap?
    De duur van de winterslaap is afhankelijk van de temperaturen. Egels worden minder actief wanneer de temperaturen onder de 10 graden zakken. Bij een vroege winter kunnen de eerste egels daarom in oktober al in winterslaap gaan, maar bij milde temperaturen kan dit ook pas in november/december zijn. Vaak beginnen de eerste egels eind februari/maart te ontwaken uit de winterslaap, maar bij late winters kan dit ook pas in april/mei zijn.
  • Wanneer is een egel volwassen?
    Ongeveer zes weken na de geboorte worden jonge egels zelfstandig. Zij gaan dan op zoek naar hun eigen voedsel. Na ongeveer 10 maanden zijn ze geslachtsrijp, dan zijn egels dus volwassen te noemen. Gewicht is geen goede maatstaaf voor het bepalen van het levensstadium.
  • Wanneer moet ik mijn egelhuisje schoonmaken?
    Lees hier alles over egelhuisjes en het schoonmaken van jouw egelhuisje!
  • Hoe kom ik erachter of in mijn tuin egels komen?
    Je kunt op een warme zomeravond eens in de tuin blijven zitten. Egels worden vanaf zonsondergang actief. Je kunt ze dan ook door jouw tuin zien lopen. Met een wildcamera kun je er ook precies achterkomen wat er door jouw tuin loopt. Verder kun je ook letten op egelsporen, zoals voetafdrukjes, uitwerpselen of vraatsporen. Kijk hier voor meer informatie: www.egelwerkgroep.com/egelsporen
  • Kan het kwaad dat er katten/honden in mijn tuin lopen?
    Nee, dat hoeft in principe geen probleem te zijn. Katten vormen meestal geen probleem voor egels. Zelfs niet wanneer ze jongen hebben. Katten en egels leven meestal vredig naast elkaar. Honden kunnen egels daarentegen wel flink verwonden. Bijtwonden door honden zijn geen uitzonderingen bij egelopvangcentra. Zorg dat jouw egelhuisje een tunnel voor de ingang heeft, zodat huisdieren geen toegang hebben tot het huisje.
  • In mijn buurt zie ik erg veel dode egels op/langs de weg; kan ik hier wat aan doen/kan hierwat aan worden gedaan?
    Sommige plekken zijn zogenaamde knelpunten voor egels. Hier worden veel egels doodgereden. Het is erg nuttig om een waarneming van doodgereden egels door te geven via bit.do/meldeenegel. Zo kunnen wij de knelpunten voor egels in kaart brengen en maatregelen treffen. Ook kun je zelf kijken of je het knelpunt wat kunt verlichten. Bijvoorbeeld door met jouw buurt een egelsnelweg aan te leggen door alle tuinen. Egels hoeven dan geen gebruik meer te maken van de gewone wegen, met het risico aangereden te worden.
  • Kan ik mij bij jullie aansluiten?
    Ja zeker! Aanmelden kan via egelwerkgroep@zoogdiervereniging.nl We sturen je dan minimaal 4x per jaar een egelnieuwsbrief en houden je op de hoogte van al onze projecten. Wil je je actief inzetten voor de egel of wil je lid worden van ons bestuur? Ook dat kan! Stuur ons even een mailtje!
  • Ik wil een gift doen, hoe doe ik dat?"
    Dat kan! Een gift voor de Egelwerkgroep kun je overmaken op NL26INGB0000203737 o.n.v. De Zoogdiervereniging o.v.v. Egelwerkgroep De Egelwerkgroep valt onder De Zoogdiervereniging, en heeft een ANBI-status. Kijk hier voor meer informatie: https://www.zoogdiervereniging.nl/over-ons/vereniging/informatie-over-de-anbi-status-van-de-zoogdiervereniging
bottom of page