top of page

Robotmaaiers gevaar voor egels?

Bijgewerkt op: 10 mei 2020

Verschillende alarmerende oproepen vertellen dat de robotmaaier egels kan verminken en doden. Natuurpunt en Egelwerkgroep Nederland willen achterhalen hoe groot dit probleem is in Vlaanderen en Nederland en vragen aan de eigenaren van robotmaaiers om hun ervaringen te delen. Er zijn gelukkig ook een aantal voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om de veiligheid van de egels te behouden.

 

De kans is groot dat je een robotmaaier hebt rondrijden in jouw tuin, of dat je iemand kent die dit heeft. De verkoop van deze kleine automatische grasmaaiers is namelijk de afgelopen vijf jaar elk jaar gestegen met maar liefst 25%. Het eerste ontwerp van de robot werd in 1990 uitgevonden door de Belg André Colens. Een aantal jaar later verkocht hij de patenten aan het Zweedse bedrijf Husqvarna. Ondertussen is de robotmaaier een must-have voor veel huishoudens in deze jachtige tijden, maar hoe veilig is dit toestel?

Alarmerende berichten

Er zijn verschillende alarmerende berichten verspreid over het gevaar voor de egels. Deze oproepen komen uit verschillende Europese landen. De dierenrechtenorganisatie Peta publiceerde afgelopen zomer een bericht waarin foto’s te zien zijn van een egel die door de robotmaaier werd verminkt. Ook in Zwitserland zijn deze risico’s ondertussen gekend. Erika Heller, beheerder van een egelopvangcentrum, vertelde aan het Zwitsers online dagblad 20 minutes dat ze op één jaar tijd twintig fatale incidenten met de robotgrasmaaiers tegenkwam.


Ook in Nederland zijn de alarmerende berichten over de robotmaaier in opkomst. Steeds meer egelopvangcentra zien een toename in het aantal (dodelijk) verwondde egels door robotmaaiers.

Wat zijn jouw ervaringen met robotmaaiers?

Natuurpunt en Egelwerkgroep Nederland willen onderzoeken hoe vaak de diertjes onder de robotmaaier terechtkomen. Als jij een robotmaaier hebt, dan horen we via deze korte enquête graag van jou wat je ervaringen zijn, ook als je nog geen ongelukken met je robotmaaier tegen kwam!

Uiteenlopende veiligheidsmechanismen

Het potentiële gevaar wordt niet ontkend door de fabrikanten. Ze raden de consumenten aan om kinderen en dieren van het gazon te verwijderen alvorens de robot begint te maaien, en het niet ’s nachts te laten rijden. De fabrikanten bouwen ook een aantal veiligheidsmechanismen in die ongelukken zouden moeten vermijden. Zo is de afstand tussen de messen en de rand van de grasmaaier meestal langer dan een vingerlengte om ongelukken bij optillen te vermijden. Maar de ene robotmaaier is de andere niet en zowel het aantal verschillende soorten veiligheidsmechanismen als de kwaliteit ervan kunnen sterk verschillen. Zo zijn er robotmaaiers met vaste messen of modellen met inklapbare messen voor meer veiligheid. De robotmaaiers zijn ook uitgerust met botssensoren die moeten detecteren wanneer een voorwerp in de weg ligt zodat het dit kan ontwijken.

Deze veiligheidsmechanismen zijn grotendeels bedoeld voor kinderen, volwassenen, honden en katten, maar hoe zit het nu met de egels en vooral met jonge egels? De Zwitserse organisatie Pro Igel deed een kleine test met vier soorten robotmaaiers. Uit deze test bleek slechts één model veilig voor de (jonge) egel. Bij maaiers met een botssensor is het belangrijk dat de afstand tussen de beschermende kap en de grond niet groter is dan 4,5 cm. Wanneer de robotmaaier hoger zou staan, zouden egels worden vermalen.

Wat kun je doen om ongelukken te vermijden?

Wil je dus zo een ongeluk vermijden? Laat de robotmaaier dan overdag rijden, verwijder op voorhand alle dieren van het gazon en koop een toestel met een lage rand (<4,5 cm) en met de nodige veiligheidsmechanismen. Bij het vinden van een gewonde egel kun je contact opnemen met de dierenambulance of een egelopvangcentrum.


Deze waarschuwingsflyer kun je hier gratis downloaden!


hedgehog-child-1759006_1920.jpg
bottom of page