top of page

Nieuw onderzoek naar robotmaaiers en egels

Vorig jaar publiceerden wij de resultaten van ons onderzoek naar het gevaar van robotmaaiers voor egels. Natuurpunt en Egelwerkgroep Nederland onderzochten dit door middel van een enquête onder de eigenaren van robotmaaiers. Maar het gevaar is, afgezien van een test met fruit en tennisballen, nooit onder de wetenschappelijke loep genomen. Sophie Lund Rasmussen van de Aalborg Universiteit in Denemarken brengt daar verandering in. Binnenkort test zij verschillende modellen robotmaaiers door middel van dode egels.

 

“Mensen zijn dol op egels en delen regelmatig advies over hoe we ze kunnen helpen. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig gewaarschuwd voor het feit dat egels lactose-intolerant zijn of dat vreugdevuren pas gebouwd mogen worden op de dag dat ze worden aangestoken, omdat egels nesten in de stapels hout en takken kunnen bouwen. Het nieuwste advies dat wordt gedeeld betreft het gevaar van robotmaaiers, maar we hebben geen wetenschappelijke documentatie waaruit blijkt dat de robotmaaiers de gruwelijke verwondingen veroorzaken. Wel weten we dat sommige van de verwondingen veroorzaakt worden door snoeimachines of hondenbeten”, zegt egelonderzoeker dr. Sophie Lund Rasmussen.

Egelonderzoeker dr. Sophie Lund Rasmussen onderzoekt of robotmaaiers gevaarlijk zijn voor egels met behulp van dode egels. Foto: Troels Pank Arbøll

Sophie Lund Rasmussen neemt daarom de proef op de som. In september begint ze aan haar postdocfunctie, maar tot die tijd zal ze haar zomervakantie doorbrengen met onderzoeken of robotmaaiers daadwerkelijk schadelijk zijn voor egels. Het onderzoeksproject wordt uitgevoerd in samenwerking met Animal Protection Denmark, Pindsvine Plejerne, WildCRU aan de Universiteit van Oxford en de British Hedgehog Preservation Society. Voor het onderzoek wordt uiteraard geen gebruik gemaakt van levende egels. Het zal uitgevoerd worden met dode egels die voor de robotmaaiers geplaatst zullen worden, om precies vast te leggen hoe de machines op de egels reageren. Detecteren de robotmaaiers de egels? Stoppen ze, of veranderen ze van richting, zoals ze zouden moeten doen? De dode egels zijn afkomstig uit egelopvangcentra, waar ze helaas door diverse redenen niet meer te redden waren. Door de dode egels voor dit onderzoek te gebruiken zullen ze niet voor niets gestorven zijn, en kunnen ze de levende populatie egels helpen. Tevens wordt er onderzocht of het alleen specifieke robotmaaiers zijn met specifieke kenmerken die de verwondingen veroorzaken, of dat mogelijk enkel kleinere, jonge egels het risico lopen gewond of gedood te werken door een robotmaaier. Op basis van de resultaten van de studie zal dr. Sophie Lund Rasmussen samenwerken met de producenten van robotmaaiers om egelvriendelijke modellen te ontwikkelen. In de Benelux gaan Husqvarna (marktleider op het gebied van robotmaaiers), Natuurpunt BE en Egelwerkgroep Nederland (Zoogdiervereniging) samen om tafel. Eerder riep Husqvarna al op om robotmaaiers ’s nachts uit te schakelen. Uiteraard zal het onderzoek van dr. Sophie Lund Rasmussen hierbij een grote rol spelen.

Comments


hedgehog-child-1759006_1920.jpg
bottom of page