top of page

E.H.B.E (Eerste Hulp Bij Egels)

Bijgewerkt op: 10 mei 2020

Door Ferry van Jaarsveld, Egelopvang Papendrecht

Afgelopen periode zijn er weer een hoop warme dagen geweest en dan is snel handelen voor egels erg belangrijk. Door de droogte hebben egels al veel last om zowel voedsel als water te kunnen vinden. Het aantreffen van een egel overdag is dan al een teken dat het niet goed zou kunnen gaan. Zie je een egel (overdag)? Dan kun je op een aantal dingen letten.

  • Hoe gedraagt de egel zich? Als je er naar toe loopt, rolt de egel zich op (wat goed is) of blijft de egel slap op de grond liggen? Als het laatste het geval is kunt je het beste contact opnemen met een egelopvang bij jou in de buurt.

  • Probeert het beestje weg te lopen? Als dit het geval is, kijk dan naar hoe de egel loopt. Loopt het recht dan is er hoogstwaarschijnlijk niets mis mee. Loopt het dier wankel (lijkt het alsof de egel dronken is), dan is er iets mis met het dier. Bel een egelopvang/dierenambulance en vraag of ze het diertje op kunnen halen.

  • Ook de grootte van de egel kan belangrijk zijn. Is het dier groter dan uw hand of even groot dan is dit een volwassen/puberende egel. Deze kunnen goed voor zichzelf zorgen. Is het diertje kleiner dan uw hand of net zo groot als uw handpalm dan is dit een jong egeltje. Houd de situatie eerst even in de gaten. Het zou een jong kunnen zijn die de weg kwijt is en later opgepikt wordt door zijn moeder. Als dit na drie kwartier tot één uur niet het geval is, bel de dierenambulance en vraag of ze het dier met spoed naar een egelopvang kunnen brengen. Deze jonge dieren hebben snel zorg nodig om te kunnen overleven.

  • Zie je een egel die vast zit in een hek of een net? Haal de egel voorzichtig uit het hek/net en bel meteen een ambulance die het dier naar een opvang kan brengen. Knip een egel ruim uit het hek/net en probeer de egel niet zelf van het hek/net te ontdoen. Je kunt de verwondingen hier alleen maar erger mee maken.

  • Zie je een egel met verwondingen? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met een egelopvang/dierenambulance. Bij verwondingen moet je ook goed uitkijken voor vliegeneitjes. Deze lijken op kleine, witte rijstkorreltjes. De maden die uit deze eitjes komen kunnen een egel ernstig verwonden. Een egel met maden heeft dan ook altijd direct hulp nodig!

  • Zie je een egel met teken en/of vlooien? Dan hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Egels zijn wilde dieren en dragen dan ook parasieten met zich mee. Wanneer een egel lijdt onder veel teken of vlooien, overleg dan met een egelopvang/dierenambulance.

  • Wat je vooral niet moet doen? Neem nooit een egel in huis of verzorg de egel zelf. Naast dat dit wettelijk niet toegestaan is hebben egels gespecialiseerde hulp nodig. Neem een egel ook nooit zomaar weg uit zijn omgeving. Je weet nooit of je een moederegel weghoudt van haar jongen en deze daardoor uithongeren. Neem altijd eerst contact op met een egelopvang/dierenambulance.

Voor meer informatie over egels in nood, zie de website van de egelopvang in Papendrecht. Voor informatie kun je ook altijd bellen naar de egelopvang in Papendrecht of naar een egelopvang bij u in de buurt.

Wilt u graag egels helpen dan kan dat natuurlijk ook. U kunt natuurlijk altijd vragen of u vrijwilligerswerk kunt doen bij een opvang bij u in de buurt. U kunt natuurlijk ook gemakkelijk thuis egels helpen. Zet in uw tuin een schaaltje water en een schoteltje met kattenbrokjes neer voor de egels. Geef absoluut geen melk!

Comments


hedgehog-child-1759006_1920.jpg
bottom of page