top of page

De winterslaap: een complex proces

Bijgewerkt op: 10 mei 2020

Winterslaap is geen gewone slaap. Tijdens ons nachtelijke slaapje geven we ons lichaam de mogelijkheid om te rusten en te herstellen. Winterslaap is daarentegen een belangrijke fysiologische aanpassing aan perioden waarin voedsel schaars is. Het metabolisme (stofwisseling) wordt tijdens de winterslaap flink verminderd, om kostbare energiereserves te besparen.

 

Het lichaam van een egel maakt een aantal fysiologische processen door tijdens een winterslaap. Zo gaat de lichaamstemperatuur flink naar beneden, tot wel 2°C! Ook de hartslag en ademhaling daalt, tot slechts enkele keren per minuut.

Egels besparen op deze manier heel wat energie, waardoor ze de hele winterslaap op hun vetereserves kunnen teren. Vóór de winterslaap kan de egel zijn vetreserves in zo’n 16 uur verbranden zonder extra voedsel. In winterslaap kan een egel hier 120 dagen mee doen. Ongeveer 170 keer langer! Na de winterslaap kan een egel zo’n 20-40% van het lichaamsgewicht verloren zijn.

Maar wat triggert een egel om in winterslaap te gaan? Ondanks de talloze onderzoeken naar winterslaap bij egels is een specifieke trigger nog niet gevonden. Waarschijnlijk wordt de winterslaap veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals lage temperaturen, verandering van daglengt en gebrek aan voedsel. Wat we wel zeker weten is dat de winterslaap een complex proces is!

door Evelyn Simak

hedgehog-child-1759006_1920.jpg
bottom of page