top of page

HOME > WAT WIJ DOEN > OVER DE EGELWERKGROEP

Egelwerkgroep

Egelwerkgroep Nederland, onderdeel van De Zoogdiervereniging, is een platform voor het opdoen van kennis over de Europese egel en zijn status, ecologie, kansen en knelpunten, met als voornaamste doel een betere bescherming van de egel in Nederland. 


De missie van Egelwerkgroep Nederland is om een platform te vormen waar wetenschap, opvangcentra en het brede publiek met elkaar samenwerken ten behoeve van de bescherming van de egel.

Wie zijn wij?

Over de Egelwerkgroep

Merel Klaarmond

merel klaarmond

Coördinator

Mijn dagelijks leven staat vrijwel volledig in het teken van de natuur en dieren, daar geniet ik ontzettend van. In 2018 studeerde ik af in Wildlife Management aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden met een onderzoek naar endoparasieten bij de egel in Nederland. Ik kwam er toen achter hoe weinig er eigenlijk bekend is over de egel in Nederland. Daar wilde ik verandering in brengen. Daarom heb ik Egelwerkgroep Nederland opgericht. 
Naast mijn rol als coördinator voor de werkgroep ben ik tevens werkzaam als ecoloog en werk ik met veel plezier in het laboratoriumonderzoek (en dan voornamelijk met egelpoep!). Binnenkort start ik met mijn Master in Biology.

johann.jpg

Johann Prescher

Penningmeester

Mijn naam is Johann Prescher. Ik kom uit Steenwijk, NW-Overijssel. Hier ben ik opgegroeid en van jongs af aan ben ik bezig geweest met de natuur. Na een omweg via studie-landmacht-studie en veel vrijwilligerswerk op gebied van ecologie, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij een ecologisch onderzoeksbureau en daarna aan de slag gegaan als boswachter. Daarnaast ben ik zzp-er en doe ik veel en graag vleermuisonderzoek. Tijdens het “vleren” zie ik regelmatig egels. Sinds de oprichting van de werkgroep door Merel ben ik zijdelings op beperkte schaal betrokken geweest om af en toe even te sparren en voor kleine hand en spandiensten, zoals het wegbrengen van pakketjes. Omdat de werkgroep heel erg druk is, veel goede projecten doet en een penningmeester nodig had, heb ik mezelf met plezier aangeboden om input te leveren in het bestuur. Ik zorg voor de financiële administratie en denk zo nu en dan mee over de besluiten die genomen moeten worden. Egels beschermen doen we met iedereen, daarom is het goed om een bijdrage te kunnen leveren op het moment dat het hard nodig is.

Kirsten van Doorn

Kirsten van doorn

Algemeen bestuurslid

Mijn naam is Kirsten van Doorn en ik heb het grote voorrecht om met egels
te mogen werken. Als fulltime dierverzorger bij egelopvang Papendrecht,
onderdeel van de Dierenbescherming, verzorg ik met mijn collega’s en een
team van vrijwilligers dagelijks alle opgevangen egels. Wij vangen ongeveer
600 egels per jaar op, waardoor het de op één na grootste egelopvang van
Nederland is.
Ik heb een achtergrond in dierverzorging (MBO) en dierenwelzijn (HBO en
WO). Naast mijn uren bij de egels breng ik graag tijd door met mijn twee
katten Mack en Hunter, die broertjes van elkaar zijn. In mijn vrije tijd breng
ik vele bezoekjes aan de bioscoop en ga ik lekker uiteten met vrienden.
Daarnaast houd ik van ouderwetse spelletjesavonden.
Ik hoop naast mijn werk bij de opvang, mezelf nog meer te kunnen inzetten
voor egels middels de Egelwerkgroep. Ik zal me als algemeen bestuurslid
werpen op de nieuwsbrief en de andere bestuursleden ondersteunen in hun
taken.

bellekatten.jpg

Belle verheggen messios

Algemeen bestuurslid

Sinds kort ben ik lid van het bestuur van de Egelwerkgroep. Ik ben afgestudeerd in de opleiding Wildlife Management en mijn afstudeeronderzoek ging over de Mouflon op Cyprus. Zelf werk ik nu met veel plezier als paraveterinair bij dierenkliniek Westerpark in Amsterdam. Egels kom ik daar niet vaak tegen! Thuis woon ik met mijn vriend en 3 katten. Dieren en natuur zijn het belangrijkste voor mij en ik hoop ook mijn steentje bij te kunnen dragen aan de bescherming voor de egel in Nederland!

bottom of page