Contact

HOME > WAT WIJ DOEN > OVER DE EGELWERKGROEP

PUBLICATIES

Egelwerkgroep Nederland, onderdeel van De Zoogdiervereniging, is een platform voor het opdoen van kennis over de Europese egel en zijn status, ecologie, kansen en knelpunten, met als voornaamste doel een betere bescherming van de egel in Nederland. 


De missie van Egelwerkgroep Nederland is om een platform te vormen waar wetenschap, opvangcentra en het brede publiek met elkaar samenwerken ten behoeve van de bescherming van de egel.

Wie zijn wij?

Over de Egelwerkgroep

merel klaarmond

Coördinator

Mijn dagelijks leven staat vrijwel volledig in het teken van de natuur en dieren, daar geniet ik ontzettend van. In 2018 studeerde ik af in Wildlife Management aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden met een onderzoek naar endoparasieten bij de egel in Nederland. Ik kwam er toen achter hoe weinig er eigenlijk bekend is over de egel in Nederland. Daar wilde ik verandering in brengen. Daarom heb ik Egelwerkgroep Nederland opgericht. 
Naast mijn rol als coördinator voor de werkgroep ben ik tevens werkzaam als ecoloog en werk ik met veel plezier in het laboratoriumonderzoek (en dan voornamelijk met egelpoep!)

Louise Blaauw

Penningmeester

Als kind was ik altijd al in de weer met de natuur en met diertjes opvangen. Kinderen uit de buurt wisten mij altijd wel te vinden voor die ene merel of duif die uit het nest was gevallen. Boeken over dieren lezen vond ik leuk en van m’n moeder kreeg ik het kinder-boekje “Snuffie en Snorkie”, een verhaaltje over twee egeltjes die allerlei avonturen samen beleven. Mijn liefde voor egels was geboren en de egels bleven als rode draad door mijn leven lopen. En hoewel ik graag een opleiding had gedaan dat met dieren en natuur te maken heeft, is mijn pad een financiële geworden. Ik kan nu wel een mooie combi maken. Ik ben dan ook blij dat ik nu zoveel jaren later mij mag inzetten voor de Egelwerkgroep als penningmeester. En ik dan ook spreek de hoop uit dat ik veel te doen zal hebben. Want het geld moet rollen voor de egels!

Kirsten van doorn

Algemeen bestuurslid

Mijn naam is Kirsten van Doorn en ik heb het grote voorrecht om met egels
te mogen werken. Als fulltime dierverzorger bij egelopvang Papendrecht,
onderdeel van de Dierenbescherming, verzorg ik met mijn collega’s en een
team van vrijwilligers dagelijks alle opgevangen egels. Wij vangen ongeveer
600 egels per jaar op, waardoor het de op één na grootste egelopvang van
Nederland is.
Ik heb een achtergrond in dierverzorging (MBO) en dierenwelzijn (HBO en
WO). Naast mijn uren bij de egels breng ik graag tijd door met mijn twee
katten Mack en Hunter, die broertjes van elkaar zijn. In mijn vrije tijd breng
ik vele bezoekjes aan de bioscoop en ga ik lekker uiteten met vrienden.
Daarnaast houd ik van ouderwetse spelletjesavonden.
Ik hoop naast mijn werk bij de opvang, mezelf nog meer te kunnen inzetten
voor egels middels de Egelwerkgroep. Ik zal me als algemeen bestuurslid
werpen op de nieuwsbrief en de andere bestuursleden ondersteunen in hun
taken.

daphne bezemer

Actief lid

Al van jongs af aan ben ik begaan met dieren. Sinds een aantal jaar heb ik een tuin en kwam ik toen in contact met egels. Al gauw kwamen er egelhuisjes in de tuin en kan ik in de schemering gefascineerd naar deze beestjes kijken. Hierdoor ben ik over egels gaan lezen en gaan werken als vrijwillig dierverzorger bij een wildopvang. Een inspiratiebron is de schrijver van het boek 25 gram geluk, Massimo Vacchetta. Hij beschrijft het voor mij inmiddels bekende fenomeen om compleet te vallen voor een egeltje.

Naast de opvang en verzorging van egels vind ik het belangrijk om meer kennis over de egels te vergaren en te verspreiden.

Hiernaast heb ik een betaalde baan als projectleider bij de gemeente.